Kai buvau maža, kartu su močiute virdavome kompotus ir uogienes. Tada parduotuvėse nebuvo tokio didelio pasirinkimo. O ir kam pirkti, jeigu iš sodo uogas kibirais veždavome. Savaitgaliais po sodo darbųvisa šeima susirinkdavo virtuvėje ir visi pasidalindavo darbus. Vieni plaudavo ir perrinkdavo uogas, kiti plaudavo ir sterilizuodavo stiklainius. Močiutė iš tolimiausių lentynų traukdavo vakavimo įrankį ir nešdavo iš spintų šiltas paklodes. Uogienės receptai buvo paprasti: daug uogų, daug cukraus ir verdame kol sutirštės.
Praėjo daug metų, aš užaugau ir pradėjau pati ieškoti internete uogienės receptų, nes norėjau ne tik braškes su cukrumi virti, bet ir išbandyti įdomesnius skonius. Beklaidžiodama interneto platybėse radau tai, apie ką neturėjau nei menkiausio supratimo.
Iš recepto:
“Sudėkite ingredientus į puodą, užvirkite ir virkite iki 63 Briksų.”
Iki ko virti? Kas tie briksai?
Puoliau naršyti internete.
Iš Wikipedia:
“Brikso laipsniai (simbolis °Bx) yra skystyje ištirpusių kietųjų medžiagų matas ir dažniausiai naudojamas vandeniniame tirpale ištirpusio cukraus kiekiui matuoti. Vienas Brikso laipsnis yra 1 gramas sacharozės 100 gramų tirpalo ir reiškia tirpalo stiprumą masės procentais.”
Dažniausiai briksas naudojamas maisto pramonėje cukrų kiekiui matuoti vaisiuose, daržovėse, sultyse, vyne, gaiviuosiuosegėrimuose ir krakmolo bei cukraus gamybos pramonėje. Briksų kiekį matuoja refraktometru. Dažniausiai naudojami dviejų tipų: rankiniu būdu valdomi ir elektroniniai.
Pagrindinis dalykas į ką reikia atkreipti dėmesį perkant refraktometrą, tai yra pažiūrėti koks yra maksimalus skaičius matuojamų brixų. Kai kurie matuoja vos iki 20Bx. Tokie įrenginiai netinka uogienės ir marmeladų gamybai. Jie naudojami vyno pramonėje. Jų pagalba matuojamas cukraus kiekis, kuris yra tam tikrose vynuogių rūšyse ir taip pat gaminant vynus. Taigi mums reikalingas įrenginys, kuris matuoja virš 50 briksų.
O kam man tie briksai, jei močiutės uogienės ir taip puikiai išsilaiko?
Mano močiutė dėjo be galo daug cukraus į savo uogienes. Tai ji darydavo tam, kad uogienė išsilaikytų per žiemą ar net iki sekančio uogų derliaus. Ir uogienė išsilaikydavo, tik buvo be galo saldi.
Turint refraktometrą ir suprantant procesus, mes galime koreguoti cukraus kiekį ir išgauti daugiau skonio ir malonesnę tekstūrą iš vaisių “nepermušant” jo cukraus saldumu. Tačiau, jei jūs, kaip ir aš dar tik pradedate savo pažintį su briksais, siūlau išlaikyti recepte siūlomą briksų kiekį. Nes nuo to priklauso ne tik uogienės ar marmelado tekstūra, bet ir gaminio galiojimo laikas.
Jei taip nutiko, kad gaminant uogienę ar marmeladą, pasiekėte didesnį nei nurodytą recepte briksų skaičių, tai įtakos gaminio tekstūrą ir skonį, bet galiojimo laikas nuo to nenukentės, nes cukraus kiekis bus didesnis, nei planuota. Tačiau jei briksų bus mažiau, tai papildomai sutrumpins ir gaminio galiojimo laiką.
Bet nesijaudinkite, tiesiog dar šiek tiek pavirkite uogienę ar marmeladą. Virimo metu išgaruos skysčiai, cukraus kiekis masės atžvilgiu pakils. Taip išgausime norimą briksų skaičių ir gausime gardų gaminį.
O jūs, ar jau draugaujate su briksais? Parašykite apie savo patirtį savo Instagram profilyje ir pažymėkite @baker_street_studio, kad mes galėtume sužinoti kaip Jums sekasi!
Comments