Vanilės ankštis/ Vanilės pasta / Vanilės ekstraktras / Vanilės milteliai
Praeitame straipsnyje aptarėme įvairių rūšių vaniles ankštis, kur jos auga ir kuo skiriasitarpusavy.
Tačiau tikrai dažnai pasitaiko ir kitų vanilės naudojimo variacijų – pasta, ekstraktai, milteliai.
Šiame straipsnyje aptarsime kuo jie tarpusavyje skiriasi, iš ko gaminami ir kur rekomenduojami naudoti.
Taigi ... Jau žinome, jog pats tyriausias, gryniausias vanilės produktas – tai vanilės ankštis. Šviežią, storą, riebią ankštį perpjovus peiliu, viduje rasime daugybę mažųjų juodųjų sėklyčių, kurias, įmaišę į gaminį, pajausime intensyvų vanilės skonį ir aromatą.
Tačiau visi puikiai žinome, jog kokybiškos vanilės ankštys – tai ne tik sunkiai prieinamažaliava, bet ir labai brangi žaliava. Todėl neretai dairomės joms alternatyvų.
Vanilės pasta
Tai produktas, išgaunamas sumaišant vanilės ankšties sėklas, vanilės ekstraktą, cukrų ir stabilizuojančias medžiagas. Intensyvaus skonio, tamsios spalvos, pagal tekstūrą primenanti skystą klampų medų. Vanilės pasta – koncentruotas produktas, jos reikia visai nedidelio kiekio tam, kad gaminyje pajustume vanilės skonį ir aromatą. Šis produktas ilgo galiojimo laiko ir gali būti ilgai naudojamas jūsų virtuvėje. Priklausomai nuo gamintojo rekomenduojame pasitikslinti konkrečios vanilės pastos rekomenduojamą kiekį gaminiams.
Vanilės ekstraktas
Tai vienas iš lengviausiai prieinamų produktų, dažnai sutinkamas net prekybos centruose. Ekstraktas gaminamas naudojant vanilės ankštis, vandenį ir alkoholį.
Vanilės ekstraktas – intensyvaus aromato ingredientas. Skystas, tamsios spalvos. Labiausiai
tinkamas naudoti kepiniams, nes įmaišomas į tirštesnes mases (pvz., kremas ar ganašas) gali
iš dalies pakeisti jų tekstūrą.
Labai svarbu atkreipti dėmesį į paties ekstrakto pavadinimą ir jo sudėtį (ypač perkant ne specializuotoje parduotuvėje, o paprastame prekybos centre). Ant etiketės/pakuotės ieškome žodžio „pure“, kuris nurodo, jog ekstraktas buvo gaminamas naudojant vanilės
ankštis. O sudėty nenorime pamatyti cukraus daugiau nei 3-5% nuo bendro svorio.
Priklausomai nuo naudojamų vanilės ankščių rūšies, atitinkamai skirtingų vanilės ekstraktų skonis taip pat gali skirtis. Įsigiję kelis skirtingų gamintojų ekstraktus, pasibandykite ir atraskite tą, kuris labiausiai patinka būtent Jums.
Vanilės milteliai
Tai dažniausiai tai produktas, kuris pagamintas iš permalamų vanilės ankščių su pridėtiniu cukrumi. Be abejo, žodis „cukrus“ šiuo atveju nėra mums labiausiai patinkanti sudėtinė dalis, kadangi jis neabejotinai suteiks papildomo saldumo gaminiui. Tačiau rinkoje galime sutikti vanilės miltelius, kuriuose gamintojas nenaudoja papildomo pridėtinio cukraus, kas, be abejo, labai stipriai įtakoja pasirinkimą. Taip pat turime turėti omeny, jog tai sausoji medžiaga, kuri, įmaišoma į kremus, gali juos papildomai tirštinti, todėl vanilės milteliai puikiai tiktų gardinti įvairius kepinius.
Commenti