top of page
Edita Ramonienė

2024-ųjų skonių tendencijos

Kokie ingredientai žadins mūsų skonių receptorius 2024 metais? 

 

Skonis, kvapas bei tekstūra tai vieni svarbiausių pojūčių ragaujant desertą, jie ne tik pažadina mūsų skonio receptorius, bet ir vaizduotę. Tad kokie skoniai vyraus 2024 metais? 

Skonių tendencijos po truputį ryškėja ir vienas išraiškingesnių ingredientų ateinančiais metais, jus tikrai nustebins, tai - imbieras. Dėl savo natūralios kilmės, kulinarinės istorijos ir teigiamų savybių sveikatai, manoma jog imbieras gali būti itin populiarus!


Dauguma ekspertų mano, kad vartotojai kitais metais pageidaus:

  • Valgomų gėlių dekoracijų bei prieskoninių žolelių - manoma, jog dominuos rožių žiedlapiai, levandos, tokios prieskoninės žolelės kaip rozmarinas bei melisa, taip pat ciberžolė

  • Daugiau skaidulų turinčių desertų

  • Regioninių/tradicinių kepinių

  • Pikantiški skonių


Jaime’as Lynnas Lawrence’as, „Flavor Insights“ mokslinių tyrimų ir plėtros programų mokslininkas mano, jog 2024 m. vartotojai ieškos produktų, turinčių teigiamų savybių sveikatai, todėl konditerijoje gali vyrauti tokie prieskoniai kaip garam masala, kardamonas, ciberžolė bei imibieras.



Imbiero šaknis priklauso žydinčių augalų šeimai, taip pat kaip ciberžolė ar kardamonas. Sodrus imbiero kvapas ir subtilus aitrumas kartu su cinamonu ir gvazdikėliais, jau ne vienerius metus yra rudens ir žiemos prieskonių mišinių derinys. 

Dėl savo universalumo ir išskirtinio skonio, imbieras gali puikiai papildyti jūsų gaminamų desertų skonių paletę, ir visai nesvarbu, ar paįvairinsite juom jau ne kartą gamintą ir gerai žinomą desertą, ar sukursite naują.



Remiantis FMCG guru 2023 m. ataskaita „Skonis, spalva ir tekstūra Šiaurės Amerikoje“, 81 % Šiaurės Amerikos vartotojų išreiškė norą išbandyti naujus skonius iš viso pasaulio.


Galima pastebėti, jog imbieras vaidina gana svarbų vaidmenį tradiciniuose indiškuose desertuose, tokiuose kaip Halwa ir Ladoo, Cantonese desertuose, pvz., imbiero ir pieno kremas. Jis puikiai dera su vaisiais, kilusiais iš regionų, kuriuose jis auga: Pietų ir Pietryčių Azijoje (Indijoje, Kinijoje, Nepale), atogrąžų Afrikoje, kai kuriose Centrinės Amerikos ir Karibų jūros dalyse bei Australijoje. 

Imbierą galima derinti su ananasais, mangais, kiviais bei papajomis, suteikiant egzotišką skonių “posūkį”. Uogos, kriaušės ir kaulavaisiai taip pat puikiai dera su imbieru.


Šefas Philippe Vancayseele rekomenduoja išbandyti imbierą kartu su juodoju šokoladu ir pagaminti pjaustomus saldainius - šviežio imbiero ir juodo šokolado kombinacija puikiai dera tarpusavyje. Imbiero aitrumą ir gana stiprų skonį, sušvelnina pusiau saldus juodasis šokoladas, kurie tarpusavyje sukuria puikiai subalansuotą skonį.


The sweet & spicy (saldžiai aštru) skonio tendencijos požymius buvo galima pastebėti jau 2023 m., ekspertų nuomone ši tendencija ir toliau išsilaikys 2024-aisiais.

Neseniai paskelbtoje „State of the Menu” ataskaitoje „Datassential“ teigiama, kad „Sweet & Spicy“ meniu elementų skaičius per pastaruosius metus išaugo net 38%. „Monin“ sirupo gamintojas Prancūzijoje dabar siūlo tokius naujus skonius kaip spicy agavų sirupas (pasižymintis švelnu aštrumu, šildančiu gomūrį), rudąjį cukrų su prieskoniais bei saldžiai aštrų cinamoną.


Šefo Ryan Stevenson nuomone imbieras labai gerai dera su Ruby RB1 šokolado rūgštele, tad jis rekomenduoja išbandyti korpusinius (Ruby šokolado korpusas) bonbon saldainius ir ganašo sudėtyje derinti Ruby šokoladą su imbieru.

7 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments


bottom of page