VARŠKĖS SPURGOS.

Išsitestavau spurgyčių receptus. Ir pateikiu Jums juos visus. Kodėl? O gi todėl, jog mūsų visų skoniai skirtingi - kažkam patinka minkštos ir purios, kažkam - drėgnos ir labiau grudėtos, kažkas mėgsta saldesnes, o kažkas tiesiog pasibrasto spurgą cukraus pudra arba merkia į saldų padažą.

Spurgų receptai skirtingi - su mielėmis ir be, su soda ir su kepimo milteliais, su manais ir klasikinės. Pasibandykite ir išsirinkite Jums skaniausias :)

Visoms spurgoms taikiau vienodą gaminimo eigą:
1. Sumaišau visus šlapius ingredientus. Tai gali būti varškė, kiaušiniai, grietinė ir t.t priklausomai nuo recepto. Ir įmaišau cukrų.
2. Šią dalį reikia labai labai gerai išmaišyti. Mentele, šaukštu, stipriais ir aktyviais judesiais. Kuo vientisesnė bus ši masė, kuo geriau išmaišyta, tuo bus puresnė spurgos tekstūra!
3. Įmaišau sausus ingredientus. Tai miltai, kilindinančios medžiagos, manų kruopos (jeigu yra), druska. Visos sausos medžiagos turi būti gerai persijotos KARTU su kildinančiomis medžiagomis!

 

Kelios taisyklės ir pastabos apie spurgų gaminimą:
🍩Jeigu spurgų tešloje yra soda, formuojame ir kepame iš karto.
🍩Jeigu spurgų tešloje yra kepimo milteliai, tešla gali luktelti.
🍩Jeigu spurgų tešla mielinė - jai būtinai reikia praeiti visas tešlos kildinimo stadijas.
🍩Spurgų tekstūra priklauso nuo varškės! Faktas! Jeigu varškė riebi ir grūdėta - spurga bus drėgnesnė, minkštesnė, jausis grūdeliai. Tačiau kepimo metu spurgos su tokia varške greičiau užkepa, pasidengia juodesne plūtele. Jeigu varškė sausesnė, vientisos tekstūros, atitinkamai stabilesnės, vienodesnės bus ir spurgos. Kepimo metu tokios spurgos kepa tolygiau, spalva vientisesnė.
🍩Spurgos su manų kruopomis “putlesnės”.
🍩Būtinai dedu bent žiupsnį druskos į tešlą.
🍩Spurga gali būti klasikinė vanilinė. O gali būti su cinamonu arba, pavyzdžiui, mandarinų žievele. Visus aromatizatorius įmaišau į pirmąją tešlos dalį.
🍩Tikrinkite aliejaus temperatūrą spurgų kepimo metu!! Optimaliausia temperatūra apie 170C (+/- 10C). Jeigu temperatūra ženkliai žemesnė - spurgos sugeria daug riebalų. Jeigu temperatūra ženkliai aukštesnė - aliejus pradeda degti, skleidžia nemalonų aromatą, skonį, atitinkamai labai greitai sudega ir spurgų paviršius, o vidus lieka žalias.
🍩Cukraus kiekį spurgose galima koreguoti pagal savo skonį - jeigu mėgstate tiesiog saldesnes spurgas - didinkite cukraus kiekį. Aš mėgstu spurgas, pabarstytas cukraus pudra (vaikystė 🥰), todėl pačioje tešloje cukraus bus mažiau.
🍩Spurgų tešlą kiekvienai spurgytei sveriu po 30 gr ( max 40 gr), kad visos vienodai keptų.
🍩Puodą kepimui renkuosi nedidelį, kad aliejaus sluoksnis būtų storesnis (aukštesnis). Taip spurgos greičiau kepa ir apkepimo lygis iš visų pusių būna tolygus.
🍩Kepimui naudoju aliejų “Natura”.
🍩Vienu metu kepu ne daugiau 4-5 spurgyčių
🍩Visas spurgas būtinai palaikau ant popierinio rankšluosčio, kad būtų kuo mažiau aliejaus poskonio.
Tikiuosi, jog mano patarimai Jums bus naudingi 😉 o receptai bus sekančiuose postuose.

Ak! Taip! Tik neklauskite, prašau, koks yra spurgų galiojimo laikas! Pas mus jos dingsta akimirksniu 🥰😂

Varškės spurgytės 1️⃣

330 gr varškės
55-60 gr kiaušinių
50 gr cukraus
150 gr miltų
1/2 a.š sodos
1/4 a.š druskos
Vanilės pasta

Varškės spurgytės 2️⃣

180 gr varškės
100 gr kiaušinių
160 gr miltų
1 a.š sodos
1/2 a.š kepimo miltelių
1/4 a.š druskos
40 gr cukraus
Vanilės pasta

Abu receptai labai geri.
Skirtumai akivaizdūs:
1️⃣ mažiau saldžios, drėgnesnės
2️⃣ saldesnės, tvirtesnės, standesnės

 

Varškės spurgytės3️⃣

Dar vienas variantas, kuris man visai patiko.

✅ su manų kruopomis - putlesnės
✅ tik su kepimo milteliais! Todėl tešlą galima pasiruošti iš anksto 👍
✅ įdomu ir tai, jog yra grietinė sudėty!


Receptas:
330 gr varškės
60 gr kiaušinių
60 gr cukraus
20 gr manų kruopų
30 gr grietinės
1/4 a.š druskos
140 gr kvietinių miltų
6 gr kepimo miltelių
1/2 a.š vanilės pastos

Sumaišyti visus “šlapius” ingredientus. Gerai išmaišyti, išsukti, kad masė būtų kuo glotnesnė.

Įmaišyti persijotus sausus ingredientus.

Formuoti spurgytes po 30-40 gr svorio.

Kepti karštame aliejuje.

Galutinis rezultatas bet kuriuo atveju labai priklausys nuo pasirinktos varškės!

 

Pabandykite visus tris receptus ir išsirinkite Jums skaniausią! ❤️

Eksperimentuokite 🍩

 


Skanaus ❤️
Valerija.