TRADICINIS RUMUNŲ VĖLYKŲ PYRAGAS.

Pasca - rumunų tradicinis vėlykinis pyragas- švelnus, minštas, mielinis vainikas, kepamas formoje, su švelniu varškės ar kreminio sūrio įdaru.

 

Ingredientai:

120 gr miltų (I)
245 gr šilto pieno
20 gr šviežių mielių
60 gr  miltų (II)
56 gr tirpinto sviesto
1 kiaušinis
100 gr cukraus
1 a.š. druskos
1 a.š. vanilės ekstrakto
360 gr miltų (III)
56 gr saulėgrąžų aliejaus (be kvapo)

 

Ingredientai įdarui:

200-250 gr Philadelphia sūrio arba kreminės varškės (pvz., President)
2 kiaušiniai
50 gr cukraus
1 citrinos žievelė
2 v.š. medaus

 

Gaminimo būdas:

Dideliame kombaino inde sumaišyti miltus (I), šiltą pieną ir mieles. Išmaišyti. Suberti miltus (II) ant pieno-miltų-mielių mišinio ir palikti kambario temperatūroje apie 10-15 min. 

Indą įdėti į kombainą, uždėti antgalį "kablys", skirtą tešlai maišyti. Supilti tirpintą sviestą, kiaušinį, cukrų, vanilės ekstraktą ir druską. Maišyti vidutiniu greičiu, nuolat dalimis beriant miltus (III).

Visiems ingredientams susijungus, nuolat maišant, plona srovele supilti aliejų.

Kai visas aliejus įsimaišys į tešlą, ji turi būti minkšta ir glotni.

Tešlą sudėti į aliejumi išteptą dubenį, uždengti maistine plėvele ir palikti, kol tešlą pakils dvigubai (apie 2 val).

Tešlai pakilus, padalinti ją į keturias dalis.

Iš pirmos dalies iškočioti apskritimą, kuris uždengs kepimo formos dugną. 

Iš likusių trijų dalių suformuoti ilgas virveles ir supinti iš jų "kasytę". Sudėti "kasą" į formą taip, kad per vidurį liktų vieta įdarui, o "kasa" gražiai apjuostų visą pyragą.

Uždengti ir palikti pakilti dar apie 40 min.

 

Paruošti įdarą:

Sumaišyti visus ingredientus iki vientisos masės.

Tešlai pakilus į paliktą viduriuką sudėti įdarą.

Kepti: 15 iki 185C įkaitintoje orkaitėje ir 45 min 160C įkaitintoje orkaitėje.

Ištraukti iš orkaitės, nuimti formos bortelius ir leisti visiškai atvėsti.

Skanaus!