RUGINĖ DUONA.

VISIŠKAI nerūgšti. Labai traški plutelė. Vooooos salstelėjęs skonis. Daug kmynų.

 

Receptas iš @zabavnikov_ivan tinklaraščio.

Ingredientai:

340 g vandens

200 g ruginio įmaišo

420 g ruginių miltų (gali būti sijoti arba pilno grūdo)

20 g salyklo ( jei neturite, pakeisti ruginiais miltais)

10 g druskos

5 g cukraus

5 g kmynų

Gaminimo eiga:

1. Įmaišas: 100 g ruginių miltų, 100 g vandens, 10 g ruginio raugo. Sumaišyti, palikti 10-12 val. Pasverti 200 g.

2. Į kombaino indą sudėti išvardinta tvarka visus ingredientus.

3. Minkyti 1 greičiu apie 10 min.

4. Sudėti tešlą į švarų indą, uždengti ir palikti bręsti 2-2,5 val (24-30C).

5. Padalinti tešlą į du kepaliukus. Arba palikti vieną didelį kepaliuką kaip mano. Suformuoti, sudėlioti ant kepimo popieriaus. Pabarstyti miltais ir palikti uždengtus dar 50-60 min (24-30C).

6. Tuo metu orkaitę įkaitinti kartu su skarda arba šamotiniu akmeniu ir maža skardele vandeniui (garams sukurti) iki 240C.

7. Praėjus nurodytam laikui kepaliuką perkelti ant skardos (akmens) kartu su popieriumi. Iš karto įpilti paprasto vandens ant papildomos skardelės (ji turi būti ant orkaitės dugno). Vandens daug pilti nereikia 50-70 g. Nedelsiant uždaryti dureles.

8. Kepimas. 10 min su garais prie 240C, 20-25 min be garų prie 230C. Aš savo didelį kepaliuką kepiau 15 ir 25 min. Išimti iš orkaitės ir mėgautis aromatais! Leisti atvėsti ir mėgautis skoniais! Skaniausias jis pagulėjęs bent 6 val rankšluostyje.

Skanaus!