PYRAGAITIS "BALTA PŪGA". OŽKŲ SŪRIS, GRAIKIŠKI RIEŠUTAI IR FIGOS.

Ir tebūnie dar tik lapkričio 1-oji, bet žvarbus oras už lango ir karštos arbatos puodelis primena apie tai, jog jau visai visai greitai išdidžiai įžengs į mūsų gyvenimą žiema! Desertas įdomesnių skonių mėgėjams. Tiems, kurie mėgsta sūrį, nestandartinius sprendimus ir netikėtus skonių šokius. Šis desertas iš mūsų žiemos kolekcijos puikiai tiks draugų kompanijai ar šeimai susirinkus prie karštos arbatos! Ožkų sūrio cheesecake su figų žele, graikiškų riešutų biskvitu ir graikišku riešutų traškučiu (2 tortai 18 cm).

 

Biskvitas su graikiškais riešutais:

50 gr minkšto sviesto

37 gr cukraus pudros

50 gr trynių

20 gr miltų

84 gr smulkintų graikiškų riešutų

75 gr baltymų

30 gr cukraus

 

Išplakti minkštą sviestą su cukraus pudra. Palaipsniui supilti trynius, suberti persijotus miltus ir smulkintus riešutus. Iš baltymų ir cukraus padaryti morengą (į plakamus baltymus palaipsniui supilti cukrų ir plakti iki lengvų, bet standžių putų). Mentelės pagalba morengą įmaišyti į pagrindinę masę. Paskirstyti ant kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu išklotos skardos. Kepti 180C apie 12 min. Atvėsinti biskvitą ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais (pyragaičiams arba tortui. Šiuo atveju dviem tortams. Biskvito dydis - 16 cm).

 

Graikiškų riešutų croquant:

55 gr sviesto

55 gr rudojo cukraus

55 gr migdolų miltų

55 gr miltų

97 gr pieniško šokolado

38 gr graikiškų riešutų

Kombaine (antgalis "mentelė") sutrinti sviestą, rudąjį cukrų, migdolų miltus ir miltus iki susiformuos nedideli trupiniai.

Paskirstyti trupinius ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

Kepti 160C apie 20 min.

Dar karštus trupinius suberti ant šokolado ir graikiškų riešutų ir išmaišyti.

Traškutį paskirstyti ant biskvito (maždaug 3 mm storio sluoksniu) ir užšaldyti šaldiklyje.

 

Ožkų sūrio cheesecake:

450 gr ožkų sūrio

150 gr rudojo cukraus

105 gr pieno

75 gr medaus

18 gr želatinos

375 gr grietinėlės

Želatiną užpilti šaltu vandeniu (jeigu naudojama želatina lapeliais - užpilti dideliu kiekiu šalto vandens, jeigu naudojama biri želatina - užpilti proporcija 1:6).

Pieną pakaitinti su cukrumi ir medumi, kol cukrus ištirps. Sudėti išbrinkusią želatiną ir išmaišyti.

Supilti pieną ant ožkų sūrio ir išmaišyti šluotelės pagalba.

Grietinėlę išplakti iki pusės standumo ir įmaišyti į pieno ir ožkų sūrio masę.

 

Figų želė:

400 gr figų tyrės

140 gr cukraus

16 gr želatinos

Želatiną užpilti šaltu vandeniu (jeigu naudojama želatina lapeliais - užpilti dideliu kiekiu šalto vandens, jeigu naudojama biri želatina - užpilti proporcija 1:6). 

Tyrę pakaitinti kartu su cukrumi, kol cukrus ištirps.

Sudėti išbrinkusią želatiną ir išmaišyti. 

Surinkimas:

Į acetatine plėvele išklotą formą supilti figų želę. Palikti šaldiklyje maždaug 10-15 min. 

Ant užšalusios želės supilti visą ožkų sūrio musą.

Į musą įspausti užšaldytą biskvitą su traškiu sluoksniu.

Formą su tortu palikti šaldyklyje 10-12 val.

 

Papuošimas "Honeycomb":

20 gr medaus

20 gr gliukozės sirupo

140 gr cukraus

½ a.š. sodos

Į prikaistuvį supilti  medų, gliukozę ir cukrų ir kaitinti iki 166C.

Nukelti nuo ugnies, suberti sodą, gerai išmaišyti.

Nedelsiant supilti ant silikoninio kilimėlio ir leisti sustingti.

Sulaužyti norimo dydžio gabaliukais.

Skanaus!