MACARONS.

Macarons – skanūs, lengvi migdoliniai sausainėliai, dėl kurių pasaulis kraustosi iš proto. Tačiau, ar daug kas žino, iš kur jie kilę?

Pasak maisto istoriko Dominique Michelle, pirmieji įrašai apie migdolinius sausainius buvo rasti jau Renesanso laikotarpiu Sirijoje. Sirija buvo ir vis dar yra viena iš pagrindinių migdolų riešutų eksportuotojų į kitas Europos šalis. 1453 metais po Konstantinopolio žlugimo europiečiai buvo priversti užsiimti prekyba su užsienio šalimis. Tokiu būdu pirmieji migdolų miltai ir migdolų pasta atsirado Italijoje. 

Pavadinimas „macaron“ kilęs nuo itališko žodžio „macaroni“ ar „maccherone“ ,kuris reiškia makaronai su sūriu. Žodis „macaron“ buvo naudojamas, norint įvardinti kiaušinių pagrindu pagamintus makaronų patiekalus ir norint įvardinti sausainius, kurie buvo gaminami remiantis panašiu receptu, tik įdedant migdolų. Tokie macarons buvo labiau panašūs į marcipanų masę nei į sausainius.

Beje, Italai pirmieji Europoje atsivežė migdolų masę – marcipaną.

1533 metais Catherine de Medicis ištekėjo už prancūzų kunigaiščio Henrio II. Ji, kaip ir pridera tais laikais, su visa savo palyda, kuriai priklausė ir jos asmeninis konditeris, iškeliavo į Prancūziją. Catherine pirmoji supažindino prancūzus su šiuo apvaliu migdoliniu, dieviško skonio sausainėliu.

Catherine de Medicis

Pirmasis macarons sausainius savo kūriniuose paminėjo gerai žinomas prancūzų rašytojas Rabelais, kuris juos pavadino „petite patisserie ronde aux amandes“ – „mažas ir apvalus migdolinis desertas“. Šie maži apvalūs desertai tuo metu buvo kepami tik karaliams, prabangių puotų metu ar vestuvių proga.

Francois Rabelais

Pirmieji macarons buvo kepami vienspalviai, tik iš vienos dalies kaip sausainiai – traškūs iš išorės ir minkšti viduje. Tik 1830 metais šie dangiško skonio sausainėliai buvo sujungti švelnių įdarų pagalba ir pristatyti “Macaron Parisien” vardu. Pirmasis juos gaminti pradėjo Pierre Desfontaines – Lous Ernest Laduree pusbrolis. 1962 metais labai talentingas konditeris Louis Ernest Laduree, įkūrė „Laduree“ kompaniją, kurioje pagrindinis desertas ir buvo macarons.

XXI amžiaus pradžioje konditeriai pradėjo siūlyti įvairiausių spalvų, skirtingų įdarų macarons. Talentingi ir įžymūs pasaulio konditeriai, remdamiesi savo patirtimi ir fantazija kūrė macarons su sūriais ar nesaldžiais įdariais, tokiais kaip Thai karis, bazilikas ar mėta. Labiausiai macarons ir „Laduree“ išpopuliarėti padėjo Sofia Coppola filmas „Marija Antuanetė“. Viename iš šio filmo epizodų karalienė buvo apsupta spalvotų macarons piramidžių, kurias sukūrė „Laduree“ desertų namai. Po šio filmo apie šiuos prancūziškus skanėstus sužinojo beveik visas pasaulis. Jie tapo labai populiarūs Pietų Korėjoje, Kinijoje, Šiaurės Amerikoje, Japonijoje.

Ištrauka iš filmo Marija Antuanetė.

Taip pat būtina paminėti, kad šis nepaprastas desertas turi ir savo ypatingą dieną – Kovo 20 diena yra tarptautinė macarons diena. Šią dieną paskelbti macarons diena sugalvojo vienas iš garsiausių pasaulio konditerių Pierre Herme. Tad nepamirškite šią dieną išsikepti macarons su dar nebandytu naujo skonio įdaru, o jei dar nemokate kepti prašome apsilankyti mūsų organizuojamuose mokymuose.

Foto: http://www.roadtopastry.com, monikasmacarons.com, www.laduree.com, http://www.telegraph.co.uk ir kiti.