KAIP PERSKAIČIUOTI RECEPTĄ?

Dažnai iškyla klausimas – kaip perskaičiuoti ingredientus ir visą receptą skirtingo dydžio formoms. Neretas atvejis, kuomet jūs turite receptą didesnei ar mažesnei formai nei jūsų turima, tuomet ateina laikas matematiniams skaičiavimams.

 

Tam, kad palyginti dvi formas ir suprasti, kaip perskaičiuoti ingredientus, kurių prireiks norint pagaminti desertą vienai ar kitai formai, mums reikia turėti tam tikrą koeficientą, kuris mums nurodys, kiek kartų mums reikia padidinti arba sumažinti ingredientų kiekį.

 

Pavyzdžiui, mes turime 22 cm diametro ir 5 cm aukščio dydžio apvalią formą, o mūsų receptas pateiktas 20 cm diametro ir 5 cm aukščio dydžio apvaliai formai. Tokiu atveju mums reikia abu dydžius pakelti kvadratu ir padalinti vienas iš kito. Štai taip:

 

22*22=484

20*20=400

 

484/400=1,21

 

Gavome skaičių - 1,21 – kuris reiškia, jog visus recepto ingredientus turime padauginti iš 1,21. Pavyzdžiui, jeigu originaliame recepte turime 250 gr pieno, tuomet perskaičiuotame (padidintame) recepte turėsime 250*1,21=302 gr pieno.

 

Lygiai tuo pačiu principu naudojame koeficientą, jeigu mums reikia sumažinti receptą. Tokiu atveju visus turimus ingredientus mes dalintume iš gauto koeficiento ir turėsime mažesnį kiekį, tinkantį pasirinktai formai.

 

 

Aprašytas būdas tinka tuomet, jeigu jūsų formų aukštis arba planuojamo gaminio dydis (aukštis) yra vienodas. Tačiau gali būti, jog jūsų receptas pateiktas formai, kurios dydis, pavyzdžiui, 20 cm diametras ir 4 cm aukštis. O jūsų turima forma – 22 cm diametro ir 6 cm aukščio. Tuomet matematika būtų šiek tiek sudėtingesnė.

 

turime išskaičiuoti formų plotą;
turime išskaičiuoti formų tūrį.

 

Formų plotą apskaičiuojame pagal klasikinę matematinę formulę: S=ПR2

П = 3,14

R = Diametras/2

 

Skaičiuojame:

S1=3,14 *102 = 314
S2=3,14*112 = 379

 

Žinodami plotą mes galime apskaičiuoti formų turį. Tūris = S * H

 

Tūris1 = S1 * 4 = 314*4 = 1256

Tūris2 = S2 * 6 = 379 * 6 = 2274

 

Žinodami abiejų formų tūrius, galime surasti jų santykį, t.y. tą koeficientą, kuris mums nurodys, kiek kartų reikia padidinti arba sumažinti nurodytų ingredientų kiekį.

 

Kadangi mūsų pavyzdyje turima forma didesnė nei originaliame recepte nurodyta forma, mes daliname didesnį skaičių iš mažesnio, t.y.

 

2274/1256 = 1,81

 

Taigi, mūsų koeficientas lygus 1,81. Tai reiškia, jog norėdami pagaminti tortą didesnėje formoje nei buvo nurodyta recepte, turime visus recepte nurodytus ingredientus (jų kiekį) padauginti iš 1,81.

 

 

Tikiuosi, jog ši informacija Jums buvo naudinga ;)

 

Skanių skaičiavimų!