ADVENTAS. GRUODŽIO 6. AR ŽINOTE KAD...?

Ar žinote, kad...?

Kiekviena šalis turi tokius tradicinius Kalėdų patiekalus, kurie įeina į „privalomų“ patiekalų sąrašą. Štai kas yra prancūzų klasika.

Bûche de Noël

Daugelio prancūzų namuose šventiniai linkėjimai skamba prie rusenančio židinio. Tokia šventinė nuotaika įkvėpė vieną Paryžiaus konditerį iškepti kalėdinį pyragą, kurio forma panaši į pliauską, naudojamą židiniui kūrenti. Netrukus Kalėdų kelmas (Bûche de Noël), kaip tradicinis kalėdinis kepinys paplito ne tik Prancūzijoje, bet ir Belgijoje bei prancūziškai kalbančioje Šveicarijos dalyje. Kalėdų kelmas – biskvitinis vyniotinis su sviestiniu šokolado, kakavos arba riešutų kremu. Vyniotinis susukamas ir papuošiamas taip, kad primintų apverstą medžio kelmą, apžėlusį samanomis ir grybais.